Nirvana şarkısı ‘Polly’nin ortaya çıkmasına neden olan acımasız trajik olaylar

0

Nirvana şarkısı ‘Polly’ye yol açan acımasız trajik olaylar

1990’ların grunge grubu Nirvana, karanlık konulardan asla kaçınmadı. Katalogları ağzına kadar doom yüklü parçalarla doludur, ancak 1991 tarihli Nevermind albümünden ‘Polly’ belki de en karanlık parçadır. Seyrek enstrümantasyonu ve çıplak prodüksiyon tarzıyla ‘Polly’ zor bir dinletidir. Sadece genç bir kıza tecavüz ve işkence hikayesini anlattığı için değil, aynı zamanda kurbanın değil, tecavüzcünün bakış açısından yazıldığı için de.

‘Polly’ adlı kız 1987 yılında Tacoma Dome’da bir rock konserine gitmiş ve eve dönerken Gerald Friend tarafından kaçırılmıştı. Friend 1967 yılında da benzer bir suçtan hüküm giymiş ancak 20 yıl sonra şartlı tahliye edilmişti. Friend’in daha sonra kızı evine götürdüğü, burada defalarca tecavüz ettiği ve tavana asılı haldeyken kaynak makinesiyle işkence yaptığı bildirildi. Polly bir şekilde kaçmayı başarmış ve Friend tutuklanarak ömür boyu hapse atılmıştır.

Kurt Cobain bu olayı bir gazetede okumuş ve olayın iğrenç detaylarını görmezden gelmek yerine bunları canlı detaylarla ‘Polly’nin şarkı sözlerine dahil etmiştir.

Cobain’in Friend’in bakış açısını kullanması yüzeysel olarak kaba ve duyarsız görünebilir. Ancak bunu yaparak, dinleyiciyi tecavüzcünün düşünce süreçlerini kabul etmeye zorluyor ve odağı tamamen Friend’e yerleştiriyor. Bu şekilde şarkı, Kurt’ün toplumun kadınlara tecavüze karşı kendilerini nasıl savunacaklarını öğretmek yerine erkekleri eğitmeye odaklanması gerektiği (ve ne yazık ki hala buna ihtiyaç duyduğu) görüşünün bir uzantısı olarak görülebilir. Friend’in çarpık mantığına erişirken Cobain, ne kadar rahatsız edici olsa da, erkeklere tecavüzün kabul edilebilir olduğunu söyleyen bir toplumun ürünü olan bir zihniyeti ortaya koyuyor.

1991 yılında verdiği bir röportajda Cobain tecavüzü “dünyadaki en korkunç suçlardan biri. Ve her birkaç dakikada bir gerçekleşiyor. Tecavüzle ilgilenen grupların sorunu, kadınları kendilerini nasıl savunacakları konusunda eğitmeye çalışmalarıdır. Asıl yapılması gereken erkeklere tecavüz etmemeyi öğretmektir. Kaynağa gidin ve oradan başlayın.”

Sözlerine şöyle devam etti: “Kadınlara judo ve karate öğretilen bir tecavüz kriz merkezine giden bir arkadaşımla konuşuyordum. Pencereden dışarı baktığında erkek çocuklarla dolu bir futbol sahası görmüş ve asıl bu sınıfta olması gereken insanların bunlar olduğunu düşünmüş.”

Cobain kariyeri boyunca kadın haklarının sesli bir destekçisi oldu ve bir noktada Nirvana Bosnalı tecavüz mağdurları için bir yardım konseri vererek Tresnjevka Kadınlar Grubu için 60.000 dolar topladı. Cobain, Incestacide’in albüm notlarında görüşlerini açıkça belirtmiştir: “Bu noktada hayranlarımızdan bir ricam var. Eğer içinizde eşcinsellerden, farklı renklerden ya da kadınlardan nefret edenler varsa, lütfen bize bir iyilik yapın – bizi rahat bırakın! Konserlerimize gelmeyin ve albümlerimizi satın almayın. “

Polly hit oldu ama pek çok insan şarkının karanlık yönlerini görmezden gelmeye devam ediyor. Şarkı son derece rahatsız edici bir olaya tepki olarak yazılmış olsa da, Cobain şarkıyı toplumun tecavüzün sorumluluğunu faillere değil kurbanlara yüklemesine dikkat çekmek için kullanmıştı. Nirvana’nın ‘Polly’yi yayınlamasının üzerinden neredeyse yıllar geçti ve şarkının mesajı hala her zamanki gibi güncelliğini koruyor.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir