Müzayedede satışa çıkan Beatles’ın bilinen tek tablosunun ardındaki hikaye

0

Beatles 1966 dünya turnesinin bir parçası olarak Japonya’ya gitmişti – o yılın sonunda canlı performanslarını durdurmaya karar vermişlerdi. Beatles, 1 Şubat’ta New York’taki bir müzayedede satılan psychedelic tabloyu Japonya’da bir otel odasında kalırken birlikte yaptılar. Tablonun yaratılması, çalkantılı bir dönemde bir anlık sakinlik sağlamış gibi görünüyor.

Bu turnenin onların Doğu’ya büyük tanıtımı olması gerekiyordu ama Beatles 29 Haziran 1966’da Tokyo’nun Haneda havalimanına indiğinde, Japon happi paltolarını giymişlerdi ve güvenlik önlemleri çok yoğundu. Davulcu Ringo Starr o günlerde “Bizi koruyan bu kadar çok insan hiç görmemiştim” yorumunu yapmıştı. Fab Four’u istilacı Batı kültürünün simgesi olarak gören Japon milliyetçilerinin ölüm tehditleri üzerine grup, beş günlük turnenin neredeyse tamamında Tokyo’daki Hilton Oteli’nin lüks Başkanlık Süiti’ne yerleştirildi ve müzik enstrümanları ile kendi arkadaşlarından başka kendilerini oyalayacak pek az şey vardı.

Odalarına gelen bir dizi hediye arasında ahşap fırçalar, suluboyalar ve yağlıboyalar gibi en yüksek kalitede sanat malzemeleri de vardı. Grup üyeleri zaman geçirmek için bir masanın üzerine ince bir Japon sanat kâğıdı serdi, onu sabitlemek ve aydınlatmak için ortasına seramik bir lamba yerleştirdi ve The Beatles’ın tek tablosu olduğu düşünülen Images of a Woman’ı yapmaya koyuldu.

Neredeyse altmış yıl sonra, bir zamanlar lambanın durduğu dairesel alana karalanmış ünlü dört imza ile bu tablo, açık artırma ile satıldı. 1966’da yapılan Images of a Woman isimli tablo, geçen hafta 600 bin dolarlık tahmini fiyatını neredeyse üçe katlayarak 1,7 milyon dolara alıcı buldu.

Çalkantılı turne detayları:

Lüks süitlerinin güvenliği dışında atmosfer, genç hayranlarının yarattığı histeri ile Japon gelenekçilerinin buz gibi düşmanlığının tuhaf bir karışımıydı. Menajerleri Brian Epstein, eşi benzeri görülmemiş hayran kitlesini ağırlayabilecek büyüklükteki tek mekânı kiralamıştı ama bazıları için kutsal Nippon Budokan Salonu’nda bir pop konseri düzenlemek önemli bir dövüş sanatları merkezine saygısızlıktı. Mekanın güvenliğini sağlamak için her gece yaklaşık 3,000 polis memuru görevlendirildi. Seyahatleri sırasında Beatles’a ayrıcalıklı erişim hakkı tanınan Japon fotoğrafçı Shimpei Asai, bu deneyim hakkında şunları söyledi “Her şey çok gergindi. Kendimi bir savaş muhabiri gibi hissettim.”

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir