METAL
Metallica ve Cliff Burton Hikayesi
Bir olay tüm hayatınızı değiştirebilir. Bir kişi bir ülkenin tarihini değiştirebilir. İşte bir müzisyen grubuna böyle ün kazandırdı, bas gitar için yeni olanaklar yarattı ve Bach’ın minuetini heavy metal tarzında icra etti. Cliff Burton Metallica’nın sadece 3 yıllık bir üyesiydi, ancak bu süre zarfında grubun kendine özgü tarzını bulmasına yardımcı oldu ve müzisyenlerin hala stadyumları doldurduğu besteler yazdı.
Cliff 1962 yılında Kaliforniya’da, San Francisco Körfez Bölgesi’nde doğdu. Müzikle tanışması 6 yaşında klasik piyano ile başladı. Bas gitar müzisyenin hayatına daha sonra – 13 yaşında – girdi. Bas gitarı ustalıkla çalan ağabeyi beyin anevrizmasından öldü. Bu trajik olay karşısında depresyona giren Cliff, gelmiş geçmiş en iyi bas gitarist olmaya karar verdi. O günden sonra günde 6 saatini bas çalmaya adadı. Müzisyen yeteneğini geliştirdi ve ilk gruplarında bas partisyonları çalmaya başladı.
Metallica’da Kadro Sorunu
Los Angeles’a gelindiğinde diğer genç ve hırslı çocuklar heavy metalin gelişimine önemli katkılarda bulunacak bir grup kurdu. Grubun lideri James Hetfield, iki gitarla ilk şarkılarını çalmaya başladıklarında Ron McGovney’i okuldan tanıyordu. Ron gitar çalamadığı için James ezberlemesi gereken parçaları ona göstermek zorundaydı. Ancak Ron’un bir prova odası, bir arabası ve enstrüman ve ekipman almak için biraz parası vardı. Daha sonra Lars Ulrich ve Dave Mustaine sırasıyla davulcu ve baş gitarist olarak gruba katıldı.
Bir gün telefon çaldı. Telefonu açtım ve adam şöyle dedi: “Reklamlarınız için arıyorum. 14 gitarım var ve buradaki en havalı gitaristim. Nasıl çaldığıma hayran kalacaksınız.” Sonra arkadaşlara gittim ve dedim ki: “Bir adam aradı. Sanırım büyüklük kuruntusu var. Eğer gelirse, kafası bu kapıdan zor geçer.”
Ron McGovney
Dave gruba katıldığında, ekip içinde çatışmalar yaşanmaya başladı. Kontrol edilemeyen karakteri, alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla birleşince grupta kalması sık sık sorgulanmaya başlandı. Ancak Dave’in profesyonel nitelikleri ve yerine geçecek birinin olmaması nedeniyle, grup üyeleri onu Metallica’dan atamadı.
Bir gün, her şey kendiliğinden sona erdi. Mustaine öfkelendi ve Ron’un gitarının üzerine biraz bira döktü. Bu McGovney’nin sabrını taşıran son damla oldu. Ron meslektaşlarını evinden kovdu ve Metallica’yı basçısız ve prova mekansız bıraktı. Değişim zamanı gelmişti.
Metallica’nın Yeni Basçısı
Trauma’nın bir parçası olarak Cliff Burton Los Angeles’taki kulüplerden birinde sahne alıyordu. Lars Ulrich ve James Hetfield onun bas solosundan etkilendi ve Cliff’in kendileri için mükemmel olduğuna karar verdi.
Sezgisel bir karar verdikleri söylenebilir.
Burton’ın müzik zevkini, klasik eğitimini, verimliliğini ve bestecilik becerilerini bilmeden, artık gruplarında başka bir basçı istemiyorlardı. Müzisyenler San Francisco’ya taşınmayı kabul etti – Cliff’in şartı buydu. Metallica tarihinde yeni bir dönem başlamıştı.
Cliff Burton Dönemi
Cliff Burton 3 yıl boyunca Metallica’nın basçılığını yaptı. Bu süre zarfında grup 3 albüm yayınladı ve hızla popülerlik kazandı.
İkonik video. Metallica – For Whom the Bell Tolls (Live) [Cliff ‘Em All]
Bu arada, ilk albümün adı olan “Kill ’em All” Cliff’in fikriydi.
Albümün orijinal adı “Metal Up Your Ass” idi. Kapakta tuvaletten çıkan bir hançer vardı. Ve satıcılar bunu sergilemek istemedi. Cliff sadece “Hepsini öldürün.” demeyi önerdi. Yeni bir tasarıma sahip bu olumlu albüm başlığı – kanlı bir çekiç – başarılı oldu.
Cliff’in klasik müzik eğitimi vardı ve meslektaşlarına müzik teorisini tanıttı.
“Cliff’in eşsiz bir kişiliği ve tarzı vardı. Dürüst ve tamamen müzikal biriydi. Cliff müziği çok severdi. Muhtemelen grupta düzgün bir şekilde müzik eğitimi alan tek kişiydi: dersler aldı, teori öğrendi ve içime bir armoni tohumu ekti. Ona tamamen saygı duyuyordum çünkü nasıl olmak istediğine dair kendi vizyonu vardı ve kimse bunu bozamazdı.”James Hetfield
Burton grubun ikinci ve üçüncü albümlerindeki pek çok şarkıyı birlikte yazdı. Metallica’nın ağır müziği melodik virtüöz sololar ve hatta klasik müzik parçaları içeriyordu (örneğin, “Fight Fire With Fire ”ın girişinde Bach’ın minuetinden bir alıntı). “Master of Puppets,” ‘For Whom The Bell Tolls,’ ‘The Call of Ktulu’ – bu besteler hala Metallica konserlerinde gururla yer almakta ve grubun sembolü olmaktadır.
Cliff Burton, kendisini diğer basçılardan farklı kılan çeşitli çalma teknikleri kullandı. Piyano dersleri parmak becerisini olumlu yönde etkiledi ve aktif turne programı sırasında bile bas eğitimini bırakmadı. Ayrıca, pena kullanmıyordu.
Burton wah-wah efektini yaygın olarak kullanmıştır. Bunu “For Whom The Bell Tolls” şarkısının girişindeki bas kısmında duyabilirsiniz. Birçok bestede bas gitar solosu overdriven olarak duyulur. Örneğin (Anesthesia) Pulling Teeth’te Metallica’nın basçısı bası distorsiyona sokar. Bu efekt yabancı gürültülerin sesini artırdığı için daha temiz bir performans gerektirir. Cliff Burton’ın kusursuz tekniği, bas gitarın solo performanslar için elektro gitar kadar uygun olduğunu kanıtlamıştır. Müzisyenin yaratıcılığı grubun tarzını ve tür gelişimini etkilemiştir.
Cliff Burton’ın Bas Gitarları
Cliff Metallica’daki kariyeri boyunca çeşitli baslar kullandı. Ağır modifiye edilmiş bir Rickenbacker ile başladı. Burton stok manyetiklerini çıkardı ve bir Gibson Evo neck humbucker ve bir Seymour Duncan Jazz bridge manyetik taktı.
“Kill ’em All “dan kısa bir süre sonra Cliff, Aria Black and Gold basını seçti. Aria, 2013 yılında bu enstrümanın bir kopyası olan imza modeli Aria Pro II Cliff Burton Signature Bass’ı piyasaya sürdü.
4 strings;
7-ply neck-through (maple/walnut);
Cliff Burton’s signature on the headstock;
hand-set gold-plated pegs;
rosewood fretboard with mother-of-pearl inlays;
passive pickup;
bronze bridge with gilded saddles;
luxury case with gold fittings.
Cliff Burton’s Death
Cliff Burton’ın Vefatı
Metallica’nın Cliff Burton’la birlikte yazdığı üçüncü albümü “Master Of Puppets” büyük başarı kazandı. Grup Avrupa’nın büyük şehirlerinde kapalı gişe çaldı. O gece müzisyenler Stockholm’den Kopenhag’a bir tur otobüsüyle seyahat etmek zorunda kaldı. Uyku odaları sıkışık ve rahatsızdı. Cliff ve James’in sevdikleri yer için verdikleri mücadelenin sonucunu bir iskambil destesi belirledi. Cliff maça asını çekti ve en rahat yatağı aldı.
Sabah erkenden şoför kontrolü kaybetti. Cliff Burton otobüsün camından içeri düştü ve otobüs de üzerine düşerek onu anında öldürdü.
“Rock ‘n’ roll dünyasında insanların ölmesi yeni bir şey değil, ama genellikle aşırı içki ya da uyuşturucu kullanımı nedeniyle kendi kendilerine ölüyorlar. Onun bununla hiçbir ilgisi yoktu. Bu çok gereksiz. Tamamen saçmaydı.”
Lars Ulrich
Metallica’nın 24 yaşındaki yetenekli bas gitaristinin trajik ölümü sadece grup üyelerini değil diğer rock müzisyenlerini de şok etti.
Grubun eski gitaristi Dave Mustaine (o sırada yerine Kirk Hammett geçmişti) “In My Darkest Hour” şarkısını Cliff Burton’a ithaf etmişti. Diğer Metallica üyelerine karşı kötü tutumuna rağmen, Cliff’i arkadaşı ve iyi bir adam olarak görüyordu. Diğer birçok müzisyen de Burton’a saygı duyuyordu. İnsani nitelikleri ve performans becerileri onu zamanının olağanüstü bir bas gitaristi yaptı. Anthrax ve Metal Church Cliff Burton’a saygı albümleri yayınladı.
Cliff’siz Metallica
Bir süre sonra grup yoluna devam etmeye karar verdi ve bas gitaristler için bir seçme düzenledi. Burton’ın en büyük hayranı olan Jason Newsted rakiplerini geride bırakarak gruba kabul edildi.
“Cliff Burton bir bas tanrısıydı. O bir guruydu. Daha önce kimsenin çalmadığı ve çalamayacağı şekilde bas çalıyordu. İnsanlar onu taklit ediyor ama hiç kimsede o içsel dürtü yoktu.”
Jason Newsted
Ama asla Cliff’in yerini doldurmayı başaramadı. Grup üyeleri onu kabul etmedi ve ona zorbalık yaptı. Jason 14 yıllık çalışmasının ardından, başka bir anlaşmazlığın ardından Metallica’dan ayrıldı.
2003 yılında, Suicidal Tendencies, Black Label Society ve Ozzy Osbourne gibi gruplarla işbirliği yaparak kendini kanıtlamış olan Robert Trujillo Metallica’nın bas gitaristi oldu. Ekip, Robert’ın çalış tarzını ve Cliff gibi penasız çalmasını takdir ederek onu sıcak bir şekilde kabul etti.
“Çok hızlı gittiğiniz için tükenmezsiniz. Çok yavaş gitmekten ve sıkılmaktan tükenirsiniz.”
Cliff Burton’ın bu sözü onun tüm kısa hayatını özetliyor. Samimi, dünyaya açık ve kendisine, meslektaşlarına ve hayranlarına karşı dürüst biriydi. Çalışmaları Metallica’nın ve heavy metal tarzının tarihini büyük ölçüde belirledi.